Με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη συναντήθηκε σήμερα η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελένη Μακρή-Θεοδώρου προκειμένου να ενημερωθεί για το σύστημα εκλογής Προέδρων Κοινοτήτων και τη σχετική τροπολογία που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά την εκλογή των προέδρων κοινοτήτων και προτείνει νέους κανόνες για τη διασφάλιση της βούλησης των τοπικών κοινωνιών. Σύμφωνα με την τροπολογία, ο πρόεδρος για κοινότητες μέχρι 2000 κατοίκους θα εκλέγεται από τον συνδυασμό που πλειοψήφησε στην κοινότητα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα σε επίπεδο δήμου. Σε κοινότητες με πληθυσμό πάνω από 2000 κατοίκους, ο πρόεδρος εκλέγεται από τον συνδυασμό του Δημάρχου.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η άρση κωλυμάτων εκλογιμότητας έτσι ώστε αρκετοί συμπολίτες μας να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόκειται για ένα ζήτημα που μεταξύ άλλων αφορά τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και Διευθυντές Τμημάτων Κλινικών και Εργαστηρίων ιατρικών υπηρεσιών του ΕΣΥ.

Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τη κα Μακρή-Θεοδώρου για την προτεινόμενη ρύθμιση για το δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών. Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο έλεγχος των προϋποθέσεων ανατίθεται σε δικαστικό σχηματισμό με αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και κρίσης ήτοι στο τμήμα του Αρείου Πάγου όπου συμμετέχει ο πρόεδρος και όλα τα μέλη του. Επιπλέον δύναται να ζητείται η σχετική τεκμηρίωση από αρμόδιες δικαστικές αρχές ή άλλες, διασφαλίζοντας τον αντικειμενικό και αμερόληπτο έλεγχο στη βάση του συνόλου διαθέσιμων πραγματικών δεδομένων.

Γραψε ενα σχολιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *